RAPORT DE ACTIVITATE  2015

Informatii despre misiunea, viziunea si scopul asociatiei, finantatorii proiectelor, partenerii locali si internationali, voluntarii straini si locali, pot fi vizualizate pe site-ul: www.asociatiaanter.ro

Asociaţia Nationala de Sprijinire a Tineretului Ecologist din Romania contribuie la mobilizarea principalilor actori locali in beneficiul comunitatii. Astfel, ANTER a dezvoltat relatii de colaborare public-private de succes, precum si parteneriate internationale fructuoase in proiecte de lunga durata.

1. Dezvoltarea de initiative in sprijinul comunitatii locale
2. Implicarea activa a membrilor comunitatii si nu numai in desavarsirea evolutiei unei societati sanatoase

1. Implementarea de initiative sociale in sprijinul copiilor si varstnicilor din medii defavorizate, cu ajutorul voluntarilor straini
  2. Cresterea capacitatii asociatiei de a furniza in continuare sprijinul necesar comunitatii locale

Membrii: 3. Suntem in curs de a primi 2 persoane noi – tineri cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani;

Angajati: 2 lucratori de tineret ce asigura buna implementare si mentoratul cetatenilor din alte tari gazduiti de asociatia noastra
Colaboratori, parteneri si sponsori: peste 15 persoane / institutii, finantare comunitara prin Programul Erasmus +.

Pe parcursul anului 2015 Asociatia ANTER a dezvoltat activitati cu caracter social, civic si ecologic in orasul Craiova, Dolj, si a dezvoltat parteneriate cu mai multe institutii publice si organizatii, participand la programe de dezvoltare organizationala prin membrii sai, desfasurate in mare parte cu finantare comunitara insa nu in exclusivitate. A depus 5 cereri de finantare comunitara, una dintre ele fiind aprobata, una respinsa si pentru celelalte inca nu am primit un raspuns.

• Implementarea a 2 proiecte cu finantare comunitara si incheierea unui al treilea la inceputul anului
  • Formarea prin programele aferente a mai mult de 30 de tineri
  • Atragerea de noi voluntari locali
  • Gestionarea a peste 15 voluntari straini gazduiti de ANTER
  • Cooperarea cu peste 10 parteneri locali prin diferitele proiecte derulate
  • Cooperarea cu organizatii din peste 15 tari prin intermediul parteneriatelor proiectelor comunitare

Anul 2015 a atras si o imbunatatire a promovarii asociatiei si activitatii acesteia pe pagina de web a asociatiei www.asociatiaanter.ro. Asociatia si activitatile sale au fost promovate si prin intermediul adreselor web specific proiectelor, pe pagina Facebook a asociatiei, prin materiale tiparite.

1. Proiectul “Pegasus”

Descrierea proiectului: Pegasus este un proiect finantat prin Programul Erasmus + ce a presupus realizarea a trei schimburi de tineri in paralel, in 3 localitati doljene, in perioada 15-23 iunie 2016. La fiecare schimb au participat 42 de tineri, Asociatia ANTER fiind gazda schimbului desfasurat in localitatea Sopot, Dolj.
Obiective:

1. Dezvoltarea si intarirea cooperarii transnationale intre organizatii de tineret
  2. Dezvoltarea si cresterea nivelului de achizitii in planul competentelor universal necesare pentru angajabilitate pe piata muncii
  3. Promovarea unui stil de viata sustenabil si atimularea interesului [entru conservarea mediului inconjurator
  4. Promovarea multiculturalismului
    Beneficiari: 42 de tineri din Franta, Turcia si Romania precum si comunitatea locala din comuna Sopot, jud. Dolj;
    Locul de desfasurare: Sopot, Dolj

2. Proiectul “Ecological Voluntary Service”

Descrierea proiectului: Proiectul “Ecolgical Voluntary Service” se desfasoara in cadrul programuluiErasmus+, pe o durata de 10 luni. Proiectul implica parteneri din 3 tari: Romania –  asociatia de gazduire, Spania, Turcia si Polonia – asociatii de trimitere. Cei 7 voluntari SEV au desfasurat alaturi de copii si persoane varstnice activitati ecologice si de viata sanatoasa, actiuni de sprijinire a candidaturii orasului nostru de a deveni Capitala Cultuala Europeana 2021, activitati de promovare a nevoii de civism in societatatea contemporana.

Obiective:

1. Dezvoltarea cunostintelor/abilitatilor/atitudinilor cu caracter transversal intr-un mediu intercultural de invatare pt 9 tineri din ES,TR si PL participanti la mobilitati EVS cu durata de 10 luni in Craiova/RO
  2. Dezvoltarea unui program intergenerational de invatare non-formala/experimentala cu tema ecologica pt 150 de persoane din Craiova:copii,tineri,parinti,bunici(cu durata de 10 luni)

Beneficiari: voluntarii straini, 150 de elevi din cadrul Scolii Elena Farago, 50 de copii din cadrul Clubului de Handball al Universitatii Craiova, 50 de varstnici din cadrul Centrului pentru Persoane Varstnice “Constantin si Elena”.

1. Proiectul “ONG Fest”

Descrierea proiectului: Poiectul si-a propus reunirea a cat mai multor asociatii si institutii publice de si pentru tineret, in cadrul unui targ de promovare a voluntariatului si oportunitatilor pe care fiecare in parte le pot oferi.

1. Promovarea oportunitatilor si beneficiilor de practicare a voluntariatului
  2. Crearea unei retele de voluntariat local
  3. Promovarea voluntariatului in randul studenilot si tinerilor craioveni

Locul de desfasurare: S-a desfasurat in holul central al Universitatii Craiova.

Beneficiari: studentii craioveni, voluntarii straini aflati in Craiova, studentii Erasmus, organizatiile si institutiile de si pentru tineret din Craiova

1. Proiectul ‘Biblioteca Vie cu minorii detinuti in PMT (Penitenciarului de Minori si Tineri)’

Descrierea proiectului: Proiectul a urmarit sprijinirea incluziunii sociale cu referire la tinerii ce si-au ispasit pedepse in incinta Penitenciarului de Minori si Tineri, urmeaza a fi eliberati si au nevoie de acceptare din partea societatii civile.

1. Intelegerea nevoilor de includere ale tinerilor detinuti in cadrul PMT
  2. Cresterea capacitatii de intelegere a importantei includerii in societate a acestor tineri care isi incheie peioada de detentie
  3. Cunoasterea povestilor de viata ale acestora

Locul de desfasurare: Parcul Nicolae Romanescu, Craiova