Informatii despre misiunea, viziunea si scopul asociatiei, finantatorii proiectelor, partenerii locali si internationali, voluntarii straini si locali, pot fi vizualizate pe site-ul: www.asociatiaanter.ro

Asociaţia Nationala de Sprijinire a Tineretului Ecologist din Romania contribuie la mobilizarea principalilor actori locali in beneficiul comunitatii si ai tinerilor in general. Astfel, ANTER a dezvoltat relatii de colaborare public-private de succes, precum si parteneriate internationale fructuoase in proiecte de lunga durata.

1. Implementarea de proiecte cu caracter social/civic in sprijinul comunitatii si al tinerilor
  2.  Stimularea actiunilor de incluziune sociala a tinerilor ce provin din medii defavorizate
  3. Atragerea de cat mai multi tineri membrii si voluntari locali
  4. Dezvoltarea de activitati in parteneriat cu institutii de invatamant locale precum si cu alte institutii ce activeaza in sectorul tineretului

1. Implementarea de initiative sociale in sprijinul integrarii sociale a tinerilor ce provin din medii defavorizate cu ajutorul voluntarilor locali si ai voluntarilor gazduiti prin Corpul European de Solidaritate
  2. Cresterea insertiei activitatilor nonformale in institutii de invatamant locale precum si in institutii ce activeaza in sectorul tineretului
  3. Cresterea capacitatii asociatiei de a furniza in continuare sprijinul necesar comunitatii locale

Membrii CD:

– presedinte: Georgiana LONTOS

– vicepresedinte: Anda Albu

– secretar: Alexandru Lontos

Angajati: 2 lucratori de tineret ce asigura buna implementare si mentoratul tinerilor voluntari din alte tari gazduiti de asociatia noastra

Colaboratori, parteneri si sponsori: peste 15 persoane / institutii, finantare comunitara prin Programul Erasmus + si European Solidarity Corps.

Pe parcursul anului 2019 Asociatia ANTER a dezvoltat activitati cu caracter social, civic si de incluziune sociala precum si activitati in institutii ce activeaza in domeniul tineretului in orasul Craiova, Dolj, si a dezvoltat parteneriate cu mai multe institutii publice si organizatii, participand la programe de dezvoltare organizationala prin membrii sai, desfasurate in mare parte cu finantare comunitara insa nu in exclusivitate. A depus mai multe cereri de finantare comunitara, fiin aprobate 3 cereri in cadrul Programului Erasmus+ si ESC.

• Implementarea a 2 proiecte cu finantare comunitara in curs si debutul altor 2 cu derulare pana in 2020
  • Formarea prin programele aferente a mai mult de 200 de tineri din mai multe tari
  • Atragerea de noi tineri voluntari locali
  • Gestionarea a peste 25 tineri voluntari straini gazduiti de ANTER
  • Cooperarea cu peste 10 parteneri locali prin diferitele proiecte derulate

Anul 2019 a atras si o imbunatatire a promovarii asociatiei si activitatii acesteia pe pagina de web a asociatiei www.asociatiaanter.ro. Asociatia si activitatile sale au fost promovate si prin intermediul adreselor web specific proiectelor, pe pagina Facebook a asociatiei, prin materiale tiparite. De asemenea o campanie intensa de promovare prin intermediul proiectelor implementate s-a desfasurat si in cadrul altor adrese web si prin grupurile Facebook.

Un plus l-a avut faptul ca ANTER a devenit sustinator al candidaturii orasului Craiova la titlul de Capitala Tineretului 2020-2021 care ulterior s-a incheiat cu infiintarea ca si structura aferenta Primariei munciipiului Craiova (aprobata in sedinta de Consiliu Local) a Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret in 2019, asociatia noastra fiind printre membrii findatori.

In plus, in cadrul proiectului ESC numit “Solidarity is the new step” am reusit infiintarea in incinta Casei de Cultura a Studentilor a unui Centru de Tineret, care detine infrastructura de lucru si in cadrul caruia au dezvoltat activitati peste 200 de tineri in anul 2019. Acesta detine actualmente o pagina Facebook “Voluntariat pentru comunitate” alaturi de alte 2 ong-uri de tineret din  Craiova, ANDCTR si Explorator, impreuna reusind sa promoveze activitatile lor catre tinerii din comunitate, avand luna de luna mai multi vizitatori si persoane care ne scriu ca fiind interesate de activitatea noastra.

1. Proiectul “Solidarity is the new step”

Descrierea proiectului: Este un proiect aplicat in cadrul Programul Corpul European de Solidaritate,pe o durata de 10 luni  (01.02.2019-30.11.2019) si coordonat de catre ANTER. In cadrul acestui proiect au fost implicati 15 tineri din comunitate care au lucrat timp de 2 luni alaturi de 15 tineri ce apartin categoriei de oportunitati reduse medicale (tineri cu afectiuni in spectrul autist). Acestia au reorganizat Centrul de Tineri TSA al ANCAAR si au infiintat in incinta Casei de Cultura a Studentilor a unui Centru de Tineret “Voluntariat pentru comunitate”, care detine infrastructura de lucru si in cadrul caruia au dezvoltat activitati peste 200 de tineri in anul 2019. Ca urmare a reusitelor sale proiectul a primit Premiul II la Gala Tineretului Iasi 2019.

Buget: 51.700 euro

Parteneri locali: Casa de Cultura a Studentilor; Asociatia ANCAAR si ong-uri locale de tineret.

1. Proiectul “Create your own opportunities”

Descrierea proiectului: este un proiect de mobilitate in randul tinerilor ce a cuprins un schimb de tineri in Georgia, asociatia noastra, ca si partener, trimitand la formare 5 tineri din comunitate in februarie 2020 care au beneficiat de un schimb de experienta benefic in contextul angajabilitatii si nevoilor pietei muncii.

Schimburile s-au desfasurat:

1. 02.2020-03.03.2020 Parteneri: Romania, spania, grecia, Marea Britanie, Georgia, Turcia, Armenia, Italia.

Tema schimbului de tineri a fost angajabilitatea prin constientizarea oportunitatilor de freelancing dar si prin constientizarea importantei ocuparii zonelor vacante ale pietei muncii.

Locul de desfasurare: Bakuriani, Georgia

1. Proiectul “Cross-Sectoral Dialogue: Empowering Youth Participation Through Volunteering”

Descrierea proiectului: este un proiect de tipul Capacity Building in the Field of Youth in care ANTER este partener si care si-a propus sa sprijine organizatiile de tineret in dezvoltarea capacitatii de lucru cu tinerii precum si in formarea de abilitati in randul membrilor lor privind lucrul cu tinerii. In cadrul acestui proiect ANTER a gazduit 2 voluntari ucrainieni care au dezvoltat activitati in peste 10 institutii de invatamant impactand astfel un numar de peste 500 de elevi pe o durata de 9 luni. Activitatile au fost in sfera civismului si implicarii active in comunitate, stimularii sentimentului de apartenenta la comunitate al tinerilor.

Locul de desfasurare: Craiova, Dolj

Perioada: 01.04.2019-31.03.2020

1. Proiectul “Voluntariat pentru comunitate”

Descrierea proiectului: Este un proiect aplicat in cadrul Programul Corpul European de Solidaritate, pe o durata de 10 luni  (01.02.2020-30.11.2020) si coordonat de catre ANTER. In cadrul acestui proiect vom gazdui in lunile iulie-septembrie 2020 un grup de 36 de voluntari din diferite tari europene si nu numai alaturi de un grup de 6 voluntari romani ce vor organiza activitati de tineret pe durata vacantei de vara in sprijinul dezvoltarii unui HUB de tineret ca o oportunitate pentru tinerii din comunitate de a beneficia de un spatiu organizat unde sa isi dezvolte activitatea. In cadrul acestui proiect vizam sa atragem catre HUB si catre activitatile de tineret un numar de peste 1000 de tineri craioveni.

Buget: 68.371 euro

Parteneri locali: Casa de Cultura a Studentilor; Colegiul National Stefan Odobleja, Casa de Cultura Traian Demetrescu,  Liceul Henri Coanda, Liceul Traian Vuia, Biblioteca Judeteana Aman, ce vor fi contractati in decursul anului 2020 in functie de stadiul activitatilor.

Raport de activitate 2019