RAPORT DE ACTIVITATE  2016

Informatii despre misiunea, viziunea si scopul asociatiei, finantatorii proiectelor, partenerii locali si internationali, voluntarii straini si locali, pot fi vizualizate pe site-ul: www.asociatiaanter.ro

Asociaţia Nationala de Sprijinire a Tineretului Ecologist din Romania contribuie la mobilizarea principalilor actori locali in beneficiul comunitatii. Astfel, ANTER a dezvoltat relatii de colaborare public-private de succes, precum si parteneriate internationale fructuoase in proiecte de lunga durata.

1. Implementarea de proiecte cu caracter social/civic in sprijinul comunitatii
2. Stimularea actiunilor de incluziune sociala a persoanelor defavorizate

1. Atragerea de cat mai multi membrii si voluntari locali

1. Implementarea de initiative sociale in sprijinul integrarii sociale a persoanelor defavorizate cu ajutorul voluntarilor SEV
  2. Cresterea capacitatii asociatiei de a furniza in continuare sprijinul necesar comunitatii locale

Membrii: 5;

Angajati: 3 lucratori de tineret ce asigura buna implementare si mentoratul cetatenilor din alte tari gazduiti de asociatia noastra
Colaboratori, parteneri si sponsori: peste 15 persoane / institutii, finantare comunitara prin Programul Erasmus +.

Pe parcursul anului 2016 Asociatia ANTER a dezvoltat activitati cu caracter social, civic si de incluziune sociala in orasul Craiova, Dolj, si a dezvoltat parteneriate cu mai multe institutii publice si organizatii, participand la programe de dezvoltare organizationala prin membrii sai, desfasurate in mare parte cu finantare comunitara insa nu in exclusivitate. A depus 3 cereri de finantare comunitara, una dintre ele fiind aprobata, si doua respinse.

• Implementarea a 2 proiecte cu finantare comunitara si incheierea unui al treilea
  • Dezvoltarea de parteneriate pentru depunerea de noi cereri de finantare la termenul din februarie 2017 al Erasmus+
  • Formarea prin programele aferente a mai mult de 20 de tineri
  • Atragerea de noi voluntari locali
  • Gestionarea a peste 22 voluntari straini gazduiti de ANTER
  • Cooperarea cu peste 8 parteneri locali prin diferitele proiecte derulate
  • Cooperarea cu organizatii din peste 10 tari prin intermediul parteneriatelor proiectelor comunitare

Anul 2015 a atras si o imbunatatire a promovarii asociatiei si activitatii acesteia pe pagina de web a asociatiei www.asociatiaanter.ro. Asociatia si activitatile sale au fost promovate si prin intermediul adreselor web specific proiectelor, pe pagina Facebook a asociatiei, prin materiale tiparite. De asemenea o campanie intensa de promovare prin intermediul proiectelor implementate s-a desfasurat si in cadrul altor adrese web si prin grupurile Facebook.

1. Proiectul “Restart”

Descrierea proiectului: Este un proiect finantat prin Programul Erasmus +. Acest proiect a reprezentat o continuare a EVS “Second Chance”, ce a fost implementat de ANTER in 2014/2015 si urmareste  combaterea delicventei juvenile, ce constituie una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta Romania, fiind o consecinta directa sau mediata a unui cumul de factori precum familia, sistemul de educatie formal, comunitate, dar si lipsa unei legislatii adecvate delicventelor minorilor.

Proiectul se bazeaza pe un parteneriat puternic intre 9 tari din program cat si partenere si va contine doua mobilitati de tineret –Serviciu European de Voluntariat, de cate 4 luni fiecare.

Obiective:

1. – Dezvoltarea de competente cu caracter transversal intr-un mediu multicultural a 16 voluntari pe parcursul a cate 4 luni de stagiu ( a se vedea learning outcomes)
  2. – Sporirea implicarii scolare si in activitati extracuriculare a unui numar de 50 tineri din PMTC pe parcursul a 8 luni
  3. – Sporirea contactului tinerilor din PMTC cu comunitatea locala prin activitatile propuse la sectiunea aferenta
  4. – Constientizarea comunitatilor SO/HO cu privire la necesitatea aplicarii masurilor de preventie a delicventei juvenile, precum si a rolului pe care societatea civila il joaca in reintegrarea acestor tineri

Parteneri locali: Penitenciarul de Minori si Tineri Dolj

1. Proiectul “Cool to be green”

Descrierea proiectului: Proiectul se desfasoara in cadrul programuluiErasmus+, in Letonia, si reprezinta un schimb de tineri derulat in perioada 13-20 mai 2016. Proiectul implica parteneri din 3 tari: Georgia, Romania si Ucraina.

Locul de desfasurare: Vilaka Sirekova, Letonia

Beneficiari: 5 tineri romani cu un insotitor lider, in total 6

1. Proiectul “Purple Project”

Descrierea proiectului: este un proiect de tineret in cadrul componentei KA1 a programului Erasmus+. Prin acesta, un consortiu de 5 parteneri (UE/EECA/MEDA) vor implementa 2 mobilitati de invatare de tip EVS-Tari Partenere, amabele gazduite in Craiova/ Romania. La cele 2 stagii de voluntariat transnational vor participa in total 16 tineri din Ucraina/Rusia/Georgia si Iordania. Proiectul prevede integrarea a cate unui voluntar/a cu oportunitati reduse per mobilitate din categoria ‘Diferente Culturale’. Coordonatele proiectului sunt:

Perioada Proiectului: 1/02/2017 – 31/03/2018 (14 months)

M1: 01/05/2017 – 30/09/2017 (5 luni/8 voluntari EVS)

M2: 01/10/2017 – 28/02/2018 (5 luni/ 8 voluntari EVS)

Obiective:

1. Achizitia de competente transversale de tipul ‘inter-personale’ si ‘learning to learn’ necesare implicarii active responsabile a celor 16 voluntari EVS in problematici inter-culturale care-i afecteaza direct.
  2. Achizitia de competente interculturale necesare dezvoltarii unui comportament nediscriminatoriu/inclusiv in randul celor 200 de tineri din grupurile tinta pe durata implementarii proiectului.

SCOP: Cresterea oportunitatilor de formare interculturala si cooperare internationala in randul persoanelor/institutiilor si comunitatilor cuprinse in proiect, conform obiectivelor de mai sus.

Locul de desfasurare: Craiova, Dolj

Parteneri locali: Liecul Teoretic Henri Coanda, Scoala Generala Traian nr.2, Casa Traian Demetrescu, Casa Studentilor, Asociatia ANCAAR Craiova.

Raport de activitate 2016