RAPORT DE ACTIVITATE  2017

Informatii despre misiunea, viziunea si scopul asociatiei, finantatorii proiectelor, partenerii locali si internationali, voluntarii straini si locali, pot fi vizualizate pe site-ul: www.asociatiaanter.ro

Asociaţia Nationala de Sprijinire a Tineretului Ecologist din Romania contribuie la mobilizarea principalilor actori locali in beneficiul comunitatii. Astfel, ANTER a dezvoltat relatii de colaborare public-private de succes, precum si parteneriate internationale fructuoase in proiecte de lunga durata.

1. Implementarea de proiecte cu caracter social/civic in sprijinul comunitatii
2. Stimularea actiunilor de incluziune sociala a persoanelor defavorizate

1. Atragerea de cat mai multi membrii si voluntari locali
  2. Dezvoltarea de activitati in parteneriat cu institutii de invatamant locale

1. Implementarea de initiative sociale in sprijinul integrarii sociale a persoanelor defavorizate cu ajutorul voluntarilor SEV
  2. Cresterea insertiei activitatilor nonformale in institutii de invatamant locale
  3. Cresterea capacitatii asociatiei de a furniza in continuare sprijinul necesar comunitatii locale

Membrii: 5;

Angajati: 3 lucratori de tineret ce asigura buna implementare si mentoratul cetatenilor din alte tari gazduiti de asociatia noastra
Colaboratori, parteneri si sponsori: peste 15 persoane / institutii, finantare comunitara prin Programul Erasmus +.

Pe parcursul anului 2017 Asociatia ANTER a dezvoltat activitati cu caracter social, civic si de incluziune sociala precum si activitati in scoli si licee in orasul Craiova, Dolj, si a dezvoltat parteneriate cu mai multe institutii publice si organizatii, participand la programe de dezvoltare organizationala prin membrii sai, desfasurate in mare parte cu finantare comunitara insa nu in exclusivitate. A depus 4 cereri de finantare comunitara, una dintre ele fiind respinsa, si trei aprobate.

• Implementarea a 2 proiecte cu finantare comunitara in curs si debutul altor 3 cu derulare pana in 2018
  • Formarea prin programele aferente a mai mult de 200 de tineri din mai multe tari
  • Atragerea de noi voluntari locali
  • Gestionarea a peste 25 voluntari straini gazduiti de ANTER
  • Cooperarea cu peste 15 parteneri locali prin diferitele proiecte derulate
  • Cooperarea cu organizatii din peste 10 tari prin intermediul parteneriatelor proiectelor comunitare

Anul 2017 a atras si o imbunatatire a promovarii asociatiei si activitatii acesteia pe pagina de web a asociatiei www.asociatiaanter.ro. Asociatia si activitatile sale au fost promovate si prin intermediul adreselor web specific proiectelor, pe pagina Facebook a asociatiei, prin materiale tiparite. De asemenea o campanie intensa de promovare prin intermediul proiectelor implementate s-a desfasurat si in cadrul altor adrese web si prin grupurile Facebook.

1. Proiectul “Shoe Box”

Descrierea proiectului: Este un proiect aplicat in cadrul Programul E+,KA1(mobilitati EVS). Are o durata totala de 24 de luni,incepand din 05.06.2017 si este coordonat de catre ANTER din Romania.

Gazduirea voluntarilor EVS este asigurata prin 3 mobilitati a cate 6 luni, conform urmatorului calendar:

A1:01.11.2017-19.04.2018

A2:04.05.2018-20.10.2018

A3:01.11.2018-19.04.2019

Obiective:

Contextul proiectului SHOE BOX este unul intercultural si de invatare experimentala,in timp ce obiectivele proiectului vizeaza pe de o parte voluntarii SEV,iar pe de alta parte membrii grupurilor tinta din urbea-gazda:

1. In randul a 16 voluntari SEV din Azerbaijan, Franta, Georgia, Germania, Italia, Iordania, Macedonia, Spania,Turcia,Ucraina: dezvoltarea de atitudini,abilitati,cunostinte de baza utile angajarii si adoptarii unui stil de viata mai activ
  2. In randul a minimum 2000 de persoane din Dolj/Romania (copii si parinti): promovarea drepturilor copiilor, cu accent pe dreptul la joaca

Parteneri locali: AJOFM Dolj, Scoala Speciala Sf Mina, Casa Traian Demetrescu, alte institutii de invatamant conexe (Colegiul National Elena Cuza, Colegiul National Carol I, Scoala Generala Mircea Eliade, Gradinita Petrache Poenau, Colegiul National Stefan Odobleja, Scoala Generala Traian)

1. Proiectul “Express Yourself”

Descrierea proiectului: este un proiect de mibilitate in randul tinerilor ce a cuprins doua mobilitati de tipul schimburilor de tineri. Proiectul a fost implementat de Asociatia ANTER, in parteneriat cu mai multi parteneri provenind atat din tarile programului cat si tari partenere.

Contextul proiectului a fost concentrat pe nevoile identificate in randul tinerilor legate de adoptarea unui stil de viata sanatos si practicarea cotidiana constanta a sportului precum si legate de nevoile comunitatii de incluziune sociala abordata prin doua forme de limbaj universal, sportul si dansul.

Schimburile s-au desfasurat:

1. 07.2017-03.08.2017 Parteneri: RO-HO,BG,IT,SP,TR-SO

Primul schimb de tineri a avut ca si tema toleranta si incluziunea sociala prin sport, indeplinita prin activitati de tip nonformal ce au presupus ateliere de sport finalizate cu un flashmob dansant in centrul orasului, ateliere de sport cu tineri si copii defavorizati, vizite la cluburi sportive, sesiuni si discutii legate de sport;fair play; toleranta.

1. 11.2017-09.11.2017 Parteneri: RO-HO,JO and UA-SO

Cel de-al doilea schimb a avut ca si tema toleranta si incluziunea sociala prin dans, indeplinit prin activitati de tipul sesiunilor deschise de discutii legate de toleranta; ateliere de cunoastere culturala; ateliere de dans din tarile de provenienta ale tinerilor finalizate cu o performare in cadrul Balului Bobocilor Elevilor Colegiului National Stefan Odobleja. De asemenea au fost realizate ateliere de dans alaturi de copii defavorizati si vizite la cluburi de dans.

Obiectivele proiectului: 1. Cresterea gradului de informare cu privire la conceptul de viata sanatoasa, importanta miscarii fizice si a unei alimentatii echilibrate, a socializarii directe, a unui numar de 55 participanti, pe parcursul a 6 luni de proiect, prin intermediul agendei de activitati

2.Cresterea gradului de toleranta si deschidere catre incluziune sociale a unui nr de 55 tineri, pe parcursul a 6 luni de proiect, prin intermediul activitatilor sport/dans si ateliere de educatie non-formala

3.Promovarea in randul tinerilor din comunitate a activitatilor sportive pentru adoptarea unui stil de viata echilibrat

4.Cresterea incluziunii sociale a categoriilor de tineri sub risc cu care asociatiile partenere lucreaza, prin activitati non-formale si sportive

5.Cresterea capacitatii operationale a asociatiilor partenere cu privire la aplicarea de masuri de includere sociala in comunitate, prin sport/dans, a categoriilor de tineri cu risc aflati in comunitatile pe care le deservesc

6.Crearea unei retele suport in domeniul tineretului, parteneriatului E+, prin redactarea, validarea si testarea in proiecte viitoare a unor documente/strategii de management de proiect – obiectiv pe termen lung

Prin specificul activitatilor obiectivele au fost indeplinite cu succes, acestea producand rezultate aplicabile pe termen lung, in comunitatile de apartenenta ale participantilor si partenerilor.

Locul de desfasurare: Craiova, Dolj

Parteneri locali: Colegiul National Stefan Odobleja, Sala Polivalenta si la Baza Sportiva din Craiova, FEFS Handball Girl Club, Centrul ANCAAR, Scoala Speciala Sf Mina, Clubul de dans Viva Dance Craiova si Clubul de dans Start Dance Craiova

1. Proiectul “Be Fit”

Descrierea proiectului: este un proiect de tineret in cadrul componentei KA1 a programului Erasmus+. Acest proiect etse de tip ESV si debuteaza in anul 2018, el fiind aprobat in termenul din octombrie 2017.

Locul de desfasurare: Craiova, Dolj

Raport activitate 2017